RIFR
  بازديد از باغ گیاه شناسی ملی ایران هر روز از 9 تا 17تماس: 44787297 *******همراه اول حامی باغ گیاه شناسی ملی ایران
    Skip Navigation Linksصفحه اصلی > قطب‌هاي علمي > قطب علمي گياهان معطر واسانس‌ها
لینک های مرتبط
 
تور مجازی باغ گیاهشناسی
ورود کاربران
پست الکترونیکی
fiogf49gjkf0d
 فاز اول :بررسي اکولوژي، کشت و اهلي کردن و ويژگيهاي فيتوشيميايي آويشن‌ها و مرزه‌هاي ايران
 
اعضا قطب:
- دکتر فاطمه سفيدکن (رئيس قطب)
- دکتر کامکار جايمند
- دکتر حسين زينلي
- دکتر مهدي ميرزا
- دکتر محمدباقر رضايي
- دکتر ابراهيم شريفي عاشورآبادي
- دکتر ايرج رسولي

اهداف قطب علمي تحقيقات گياهان معطر و اسانس‌ها

 اسانس‌ها از مهمترين مواد موثره گياهان بشمار مي‌آيند و بواسطه دارا بودن عطر و طعم خاص، علاوه بر مصارف دارويي در صنايع غذايي و آرايشي- بهداشتي نيز مورد استفاده قرار مي‌گيرند. کشور ايران با دارا بودن اقليم‌هاي مختلف و حدود 8000 گونه گياهي تنوع کم‌نظيري را در گياهان دارويي و معطر دارا مي‌باشد، به نحوي که گياهشناسان حدود 2000 گونه گياه دارويي در کشور شناسايي نموده‌اند که از بين آنها 700 گونه داراي اسانس تشخيص داده شده‌اند. درحال حاضر از حدود 50 گونه گياه اسانس‌دار در صنايع داخلي استفاده مي‌شود که بخش کمي از اين پتانسيل عظيم را تشکيل مي‌دهد. اهلي کردن گونه‌هاي معطر داراي مزيت نسبي، زراعت و توليد انبوه آنها و استخراج و شناسايي ترکيبات اسانسها، فراوري و تجاري کردن ارقام بيشتري از گياهان معطر از اهداف عمده قطب عملي تحقيقات گياهان معطر و اسانس‌ها بشمار مي‌ايد. لذا با توجه به نياز کشور در سالهاي آتي، اهداف و رئوس استراتژي قطب علمي تحقيقات اسانس‌هاي گياهي را مي‌توان به صورت زير بيان نمود:

 اهداف عمومي:
- بهره‌گيري از توان علمي و امکانات موجود در موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع کشور و ساير دانشگاهها و مراکز علمي جهت انجام تحقيقات علمي مورد نياز و تكميلي در راستاي كشت و اهلي كردن گياهان معطر داراي اولويت و مزيت نسبي (گونه هاي مختلف آويشن و مرزه) براي استفاده در صنايع داخلي و صادرات فراورده‌هاي حاصله به خارج از كشور و توسعه نتايج تحقيقات آزمايشگاهي موفق به سطح پايلوت
- كمك به تدوين استانداردهاي ملي براي اسانس‌هاي آويشن و مرزه
- هدايت پروژه‌هاي دانشجويي و محققان جوان به انجام تحقيقات علمي جهت‌دار و متمركز در محورهاي مختلف فوق و جلوگيري از هدر رفتن تواناييها
- ارائه مشاوره علمي به توليدكنندگان گياهان معطر، اسانس و فراورده‌هاي آنها براي افزايش بهره‌وري و ارزش افزوده محصولات توليدي آنها
- برقراري ارتباط و همکاري مستمر و متقابل بين محققين در مراكز تحقيقاتي و دانشگاهي، متخصصين صنعت در داخل و خارج از کشور
- استفاده از پتانسيل علمي و تحقيقاتي قطب علمي گياهان معطر و اسانس‌ها در جهت پيشبرد و ارتقاء دوره‌هاي آموزشي و تحصيلات تکميلي در زمينه‌هاي مرتبط
- گسترش فعاليتهاي فراملي (منطقه‌اي و بين‌المللي) و همکاري با ديگر قطبهاي علمي و مراکز صنعتي مرتبط با زمينه کاري قطب علمي و جلب همکاري پژوهشگران برجسته ايراني مقيم خارج از کشور

اهداف اختصاصي:

آويشن:
1- ارائه شناسنامه اکولوژيک گونه هاي مختلف جنس آويشن در اکوسيستم هاي طبيعي
2- بررسي سازگاري گونه هاي مختلف جنس آويشن كشور Thymus در اکوسيستم هاي زراعي
3- معرفي مناسبترين ژنوتيپ (هاي) سازگار آويشن براي هرمنطقه اکولوژيک کشور با بيشترين کميت و بهترين کيفيت از مواد موثره
4- بررسي نحوه استقرار گونه هاي مختلف جنس آويشن
5- ارائه بهترين تيمارهاي تاثير گذار بعد از استقرار، در هر منطقه از شرايط خاص اكولوژيك جهت افزايش عملكردهاي كمي و كيفي گونه هاي مختلف جنس آويشن Thymus
6- دستيابي به توليد سالم و پايدار گياهان دارويي با بکار گيري از روش هاي توليد ارگانيک
7- بررسي تيمارهاي موثر در عمليات برداشت و پس از برداشت گونه هاي مختلف آويشن از جنس Thymus
8- بررسي آفات و بيماريهاي گونه اي مختلف جنس آويشن در مراحل توليد و انبارداري
9- تعيين قطبهاي توليد گونه هاي با ارزش جنس آويشن در كشور Thymus
10- بررسي عوامل موثردر استخراج ماده موثره گونه هاي مختلف جنس آويشن
11- ايجاد پايلوت اسانس گيري از آويشن

مرزه:
1- تهيه بذر و يا پايه هاي گونه هاي مختلف مرزه از طبيعت براي كشت
2- كشت و اهلي كردن گونه هاي مختلف مرزه
3- بررسي تاثير انواع فاكتورهاي به زراعي بر مرزه براي دستيابي به مواد موثره بيشتر
4- بررسي سازگاري گونه هاي مختلف مرزه در چند منطقه اكولوژيك كشور
5- تعيين و معرفي گونه هاي مناسب كشت و تكثير در هر منطقه اكولوژيك با هدف بهره برداري در سطح وسيع و فراوري
6- بررسي فنولوژي، مورفولوژي و فيتوشيمي گونه هاي مختلف مرزه كشت شده در مناطق مختلف
7- استخراج اسانس و تعيين كميت و كيفيت اسانس گونه هاي مختلف مرزه در مناطق مختلف اكولوژيك
8- تعيين ارزش كاربردي اسانس گونه هاي مختلف مرزه با توجه به كيفيت اسانسها
9- بررسي تاٌثير روشهاي استخراج بر كميت و كيفيت اسانس گونه هاي مختلف مرزه
10- تاٌثير روشهاي فراوري پس از برداشت بر كميت و كيفيت مواد موثره گونه هاي مختلف مرزه
11- ايجاد پايلوت اسانس گيري از مرزه

 در نهايت هدف اختصاصي اين قطب، تعيين گونه هاي مناسب كشت وسيع از مرزه و آويشن جهت فراوري در مناطق اكولوژيك مختلف كشور و دستياب به بهترين تكنيك هاي كاشت، داشت، برداشت، فراوري و استخراج مواد موثره جهت استفاده در صنايع داخلي و صادرات است. 
 

تجهيزات و نرم افزارهاي مورد نياز براي اجراي برنامه
تقريباٌ کليه تجهيزات و نرم افزارهاي مورد نياز براي اجراي برنامه قطب موجود هستند. البته ايجاد يک سايت مجزا بايد در برنامه قطب قرار گيرد.
برخي از امكانات موجود در موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع كشور كه مي‌توانند در جهت نيل به اهداف قطب علمي گياهان معطر و اسانسها بكار گرفته شوند عبارتند از:
 
1- وجود آزمايشگاههاي فعال به اسامي زير
- آزمايشگاه اسانس گيري
- آزمايشگاه عصاره گيري
- آزمايشگاه تجزيه دستگاهي
- آزمايشگاه علوم زراعي
- آزمايشگله فيزيولوژي گياهي
- آزمايشگاه پروتئوميكس
- آزمايشگاه خاك
- آزمايشگاه كشت بافت
- آزمايشگاه آناتومي

 

2- وجود دستگاههاي آناليز اسانس‌ها و موادموثره گياهي به شرح زير:
 
Gas chromatography Mass Spectrophotometer -GC/MS 2 دستگاه
Ultra-Fast Gas chromatography 1 دستگاه
Gas Chromatography -GC 2 دستگاه
UV-Vis Spectrophotometer  1 دستگاه
 High Performance Liquid Chromatography-HPLC  2 دستگاه
 Atomic Absorption Spectrometer  1 دستگاه
 Near Inferared Reflectznce Spectroscopy  1 دستگاه
 Inductively Coupled Plasma -ICP  1 دستگاه
 Polymerase Change Reaction -PCR  1 دستگاه

 

 3- سابقه بيش از 20 سال تحقيق در مورد گياهان معطر و اسانسها
4- دارا بودن امكانات وسيع آزمايشگاهي كه نام برخي از تجهيزات آنها در ليست جداگانه اي پيوست شده است.
5- دارا بودن هرباريوم معتبر با بيش از 160000 نمونه گياهي
6- وجود بانك ژن منابع طبيعي (حاوي بذور گونه هاي متعددي از گياهان معطر) در مؤسسه تحقيقات جنگلها و مراتع كشور
7- وجود كلكسيوني از گياهان معطر با بيش از 400 نمونه گياهي كاشته شده
8- دارا بودن دهها ايستگاه تحقيقاتي در سراسر كشور
9- برخورداري از همكاري مراكز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي در همه استانهاي كشور
10- چاپ صدها مقاله علمي در مجلات معتبر بين المللي و داخلي از نتايج شناسايي ترکيبات اسانس ها
11- دارا بودن اکروديته اسانس‌ها از مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي از سال 75 تا کنون
12- دارا بودن انواع نرم افزارهاي تخصصي براي شناسايي ترکيبات اسانس ها و ساير مواد مؤثره گياهان دارويي
13- چاپ يک فصلنامه علمي-پژوهشي تحت عنوان "تحقيقات گياهان دارويي و معطر ايران"
14- استقرار استاندارد ISO 17025 در آزمايشگاهها
15- راهنمايي و هدايت تعداد کثيري پايان نامه کارشناسي ارشد و دکترا از دانشگاههاي مختلف در مورد گياهان معطر و اسانسها
16- چاپ چندين جلد کتاب در مورد گياهان معطر و اسانسها
17- دارا بودن چندين مزرعه تحقيقاتي براي کشت گياهان معطر و بررسي مواد مؤثره آنها در شرايط مختلف زراعي
18- دسترسي به اينترنت پر سرعت از طريق فيبر نوري
19- دارا بودن کتابخانه مجهز

نحوهء تأمين منابع مالي مورد نياز براي اجراي برنامه؛

گرانت اعضاي قطب علمي و اعتبارات پژوهشي موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع کشور
اعتبارات ستاد توسعه پژوهش و کاربرد گياهان دارويي و طب سنتي
عقد قرارداد با بخش خصوصي (شرکتهاي کشت و صنعت گياهان معطر و توليدکنندگان اسانس) براي انجام تحقيقات مورد نياز
عقد قرارداد با شرکتهاي دانش بنيان جديد براي تعريف طرحهاي توجيهي سودآور و کمک به راه اندازي و به سودرساني اين شرکتها
 دريافت وجه ثبت نام براي شرکت در همايش‌ها و کارگاه هاي آموزشي
استفاده از اعتبارات بين المللي (اعتبارات ايکاردا و آريننا) براي اجراي طرحهاي مشترک
اعتبارات موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران
اعتبارات انجمن گياهان دارويي و شبکه واحدهاي پژوهشي گياهان دارويي

سازمان ها و شرکت هاي استفاده کننده از نتايج
کليه مراکز تحقيقاتي مرتبط با گياهان معطر و اسانسها، دانشکده هاي کشاورزي و منابع طبيعي، دانشکده هاي علوم و داروسازي و دانشجويان کارشناسي ارشد و دکترا در رشته هاي مرتبط
کليه توليدکنندگان و زارعين گياهان معطر
صنايع و شرکتهاي توليدکننده اسانسها
صنايع فراوري اسانسها و توليدکنندگان محصولات دارويي، آرايشي-بهداشتي و غذايي از اسانسها
انجمن علمي گياهان دارويي و شبکه واحدهاي پژوهشي گياهان دارويي
ستاد توسعه پژوهشي و کاربرد گياهان دارويي و طب سنتي

دستاوردهاي برنامه با توجه به اهداف آئين‌نامه قطب‌هاي علمي

دستاوردهاي عمومي
1- هدفدار شدن تحقيقات مرتبط با آويشن و مرزه بر اساس نيازهاي بخش توليد و صنعت کشور
2- دسترسي به شناخت کامل از ظرفيتهاي کشور در زمينه گياهان معطر اولويت دار و اسانس آنها
3- هم افزايي توان تحقيقاتي مراکز پژوهشي و دانشگاهها در ارتباط با يکديگر و در رفع مشکلات صنعت
4- افزايش کيفيت محصولات توليدي شرکتهاي کشت و صنعت گياهان معطر و اسانسها و توسعه سهم ايران از بازار جهاني گياهان معطر و اسانسها
5- تعامل با پژوهشگران ساير کشورها بويژه ايرانيان مقيم خارج از کشور و استفاده از تجربيات آنها
6- تدوين استانداردهاي موردنياز براي اسانس آويشن و مرزه

دستاوردهاي اختصاصي
1- شناخت علمي از وضعيت ذخاير زنتيكي مرزه و آويشن در كشور و تعيين رويشگاههاي طبيعي اين گونه ها
2- كشت و اهلي‌كردن گونه‌هاي وحشي ارزشمند آويشن و مرزه
3- معرفي گونه‌هاي نخبه و داراي عملكرد بالا از جنس‌هاي آويشن و مرزه براي كشت وسيع در اقليم‌هاي مختلف كشور
4- تهيه شناسنامه اكولوژيك براي گونه‌هاي مختلف مرزه و آويشن
5- دستيابي به روش مناسب اسانس‌گيري در سطح پايلوت از گونه‌هاي مورد نظر
6- تعيين خواص آروماتوتراپي گونه‌هاي مختلف جنس‌هاي آويشن و مرزه
7- تعيين خواص ضدميكروبي اسانس گونه هاي مختلف جنس‌هاي آويشن و مرزه


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

&nbs